Beroepenbeeldbank

Honderden beroepen in beeld

Door de inzet en realisatie van beroepenbeeldbank biedt u uw doelgroep op dynamische en eigentijdse wijze voorlichting ten behoeve van het beroepskeuzetraject. Immers, een goede beroepskeuze wordt mede bepaald door de inzage die de doelgroep in een beroep heeft.

Uit onderzoek is gebleken dat een goede beroepskeuze alleen gemaakt kan worden als de doelgroep inzage heeft in de praktijk van een beroep. De beroepenclips zijn hierdoor een optimaal middel om de interactieve loopbaanoriëntatie en beroepenvoorlichting te ondersteunen.

Visie en toelichting Beroepenbeeldbank
Mediavisie ontwikkelt en publiceert onder de noemer ‘Beroep in beeld’ in eigen beheer informatieve, objectieve beroepenclips volgens een vastgesteld format. Inmiddels beschikt zij over een grote verzameling MBO en HBO beroepenclips binnen diverse sectoren. Deze clips vormen, voor 5,5 miljoen Nederlanders die jaarlijks ROC.nl en OpleidingenWerk.nl raadplegen, een belangrijk loopbaan oriëntatie-instrument. Dit voor zowel (potentiële) studenten als werkzoekenden. Dat deze wijze van voorlichting succesvol is, mag wel blijken uit het feit dat diverse onderwijs- en arbeidsmarktpartijen, waaronder diverse ROC’s, gebruikmaken van de clips. Doordat de video’s gekoppeld worden aan relevante content wordt de boodschap versterkt en de resultaat vergroot.

Inmiddels zijn er al meer dan 500 clips op deze succesvolle wijze in samenwerking met brancheorganisaties en het bedrijfsleven geproduceerd en gepubliceerd binnen ROC.nl en OpleidingenWerk.nl. Jaarlijks ontvangen de portalen ROC.nl, OpleidingenWerk.nl, OpleidingenBeroep.nl meer dan 5 miljoen bezoekers die zich oriënteren op de mogelijkheden voor opleiding en werk. Op basis van loopbaanoriëntatie onderzoek dat is uitgevoerd onder deze bezoekers, is het unieke format voor de beroepenclips vastgesteld. Dit bewezen format brengt op eigentijdse wijze alle facetten zoals de werkzaamheden, vereiste competenties, voor- en nadelen van een beroep in beeld. Dankzij dit format dat matcht met de actuele kwalificatiestructuur kunnen de beroepenclips direct gekoppeld worden aan de bijbehorende opleidingen. Inmiddels zijn er beroepenclips ontwikkeld binnen alle sectoren, waarin binnen circa 3 minuten een duidelijk visueel beeld wordt gecreëerd van het beroep vanuit het oogpunt van de doelgroep.

Format en aanpak Beroep in Beeld
De beroepenclips zijn ontwikkeld volgens een vast format, om een onafhankelijk en objectief beeld neer te zetten. Dankzij dit format kunnen de beroepenclips voor meerdere doeleinden worden ingezet. Het betreft een informatieve clip. Deze videoproductie dient als een dynamisch voorlichtingsmiddel om toekomstige leerlingen en werknemers een impressie te geven over de opleidings- en werkmogelijkheden binnen de horecasector. Wetenschappelijk onderzoeksbureau ACS heeft dit format tot beste voorlichtingsmiddel voor oriënterende jongeren uitgeroepen. In circa 3 minuten wordt een duidelijk beeld gecreëerd van het beroep en de beroepseisen. Dit zodat de kijker een compleet beeld krijgt van de beroepspraktijk en competenties. Het dynamische aspect en het vaste format zorgen ervoor dat de clips aansluiten bij de belevingswereld van de doelgroep, waarbij iedere videoclip wordt ondersteund door een voice-over met een tekstuele beschrijving van het beroep.

 • Het format van de beroepenclips omvat de volgende onderdelen:
 • Informatie over het beroepsprofiel
 • De dagelijkse werkzaamheden
 • Informatie over de beroepseisen
 • Voor- en nadelen van het beroep
 • Doorgroeimogelijkheden
 • Implementatiemogelijkheden
roc-beroepenbeeldbank
 • De beroepenclips bieden de volgende mogelijkheden:
 • Implementatie op elke gewenste locatie binnen de website
 • Implementatie binnen het Carrière GPS en kandoen
 • Koppeling aan beroepen, opleidingen, competenties, vacatures, activiteiten en Icoach
 • Toepasbaar voor alle andere systemen
 • Implementatiemogelijkheden mobiele versies en social media
 • Koppeling videoproducties zoals bedrijf in beeld, beroep en school in beeld, medewerker aan het woord en assesments

De beroepenclips worden op basis van licenties beschikbaar gesteld waardoor u de clips binnen uw eigen omgeving kunt implementeren. Voor de inzet van de beroepenclips stelt Mediavisie de streaminglinks van de beroepenclips beschikbaar. Hiervoor richten wij binnen onze serverruimte een omgeving in van waaruit de clips gestreamed worden. Dankzij deze service kost de inzet van beroepenclips uw organisatie geen bandbreedte of servercapaciteit.

 

Neem contact op met Mediavisie

Verificatie: + 3 = 5*
Wilt u meer informatie?
Bent u benieuwd wat Mediavisie kan betekenen binnen uw organisatie? Neem dan nu contact op met onze specialist, uw aanvraag wordt binnen 24 uur behandeld. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld.