Gezocht: half miljoen banen!

Onze samenleving wordt steeds technischer. Door de inzet van computers en slimme softwareprogramma’s verdwijnen elke dag banen en functies waarvan we nooit verwacht hadden dat die zouden verdwijnen

Auteur:
Functie: Crossmedia strategist

Video en animatie zijn fantastische media om informatie over te dragen. Ik heb TV-programma's ontwikkeld voor de VPRO en de...

Beroepen die verdwijnen

Kassières, cd-handelaren en tweedehandsboekenverkopers zullen langzaam uitsterven, maar de verwachting is dat ook beroepen als huisarts of advocaat in de huidige vorm zullen verdwijnen. Dit zullen  op termijn allemaal online diensten en applicaties worden. Uiteraard moeten al die computers, softwareprogramma’s en servers wel draaiende gehouden en bediend moeten worden. De advocaat wordt dan een medewerker van een juridische softwareontwikkelaar en een afgestudeerde student medicijnen komt direct in dienst van een zorgkantoor.

nycarchive23

Flink investeren
Tot zover lijkt er niet veel aan de hand te zijn maar in het lagere segment gaat straks de jongerenwerkloosheid een flink probleem worden. Mbo’ers met kwalificatie 2 en 3 gaan de komende tijd moeilijk aan een baan komen. Dit is een direct gevolg van de ontwikkelingen in de informatie- en communicatietechnologie waardoor bepaalde banen en taken niet langer nodig zijn. Het kan ook zijn dat de taken ingewikkelder zijn geworden, waardoor er minstens een diploma op mbo-niveau 4 vereist wordt. Jouke van Dijk, hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse aan de Rijksuniversiteit Groningen, verwacht dat een half miljoen banen op mbo-niveau 2 en 3 definitief gaan verdwijnen. Dit gaat de komende vijf jaar al een groot probleem worden. Nieuwsuur gaf onlangs aandacht aan dit onderwerp. Vooral de zorg is daar een goed voorbeeld van. Henny van Meerkerk van het ROC Scalda in Goes, afdeling Zorg & Welzijn, zegt in het item van Nieuwsuur: ‘We proberen leerlingen zo hoog mogelijk op te leiden, om de kans op werk te verbeteren. Maar niveau 4 is niet voor iedereen weggelegd. Het is het risico dat je een tweedeling krijgt. Daar kunnen wij als opleiding niets aan doen, daar moeten de werkgevers en de overheid iets aan doen.’ En zo gaat iedereen waarschijnlijk naar elkaar wijzen; de werkgevers naar de scholen, de overheid naar de werkgevers, enzovoort. Het makkelijkste is uiteraard om naar de overheid te wijzen, die moet maar eens flink gaan investeren in de jongeren.

Kandoen.
Ik denk dat we technologie kunnen inzetten om de competenties van deze jongeren te koppelen aan functies in ons dagelijks leven. Als eerste stap moeten arbeidsmarktbemiddelaars, coaches en HR-medewerkers met een andere blik naar de arbeidsmarkt kijken en nieuwe banen ontdekken, bedenken of ontwikkelen. Vervolgens kunnen die door middel van online platforms met slimme matchingsprogramma’s direct gekoppeld worden aan ambities, competenties en de talenten van jongeren (maak je eigen profiel op ik.kandoen.nl). De belangrijkste vraag voor nu is: wat worden straks de nieuwe banen, klussen, jobs en taken? Jobcarving is het creëren van een functie door (bij)taken uit verschillende andere functies samen te brengen tot één takenpakket. Het zal mij niets verbazen dat het bedenken en creëren van werk straks een fulltime job wordt.

Kandoen platform werkgevers mijn matches