Een virtueel beeld van Geert Groote

Naast een tastbaar beeld van Geert Groote wil het 'Comité ter bevordering van de totstandkoming van een beeld van Geert Groote in de goede stad Deventer' ook een beeld in de virtuele wereld

Auteur:
Functie: Crossmedia strategist

Video en animatie zijn fantastische media om informatie over te dragen. Ik heb TV-programma's ontwikkeld voor de VPRO en de...

Een web-app die je meeneemt door het leven van Geert Groote

Geert Groote, geboren en gestorven in Deventer (1340-1384), is de geestelijke vader van de Moderne Devotie (een spirituele beweging binnen de middeleeuwse Katholieke Kerk), verdediger van het vrije woord en voorvechter van onderwijs en vorming. Hij is, zeker voor inwoners van Deventer, van groot belang geweest en zijn tegendraadse gedachten van toen zijn juist nu van grote betekenis. Niet voor niks is er een Geert Groote Huis waar zijn verhaal verteld wordt, en is er een jaarlijks terugkerend cultureel evenement met de naam Geert Groote Dag, dat is gebaseerd op het gedachtegoed van Geert Groote.

Geert Groote webapp

Maar er zijn nieuwe plannen. Het Comité ter bevordering van de totstandkoming van een beeld van Geert Groote in de goede stad Deventer wil – de naam zegt het al – een beeld van Geert Groote laten maken en plaatsen op een prominente plek in Deventer. Het beeld moet modern zijn, toekomstbestendig, tastbaar en het moet iets teweegbrengen bij de toeschouwer. Een beeld dat recht doet aan het belang van Geert Groote voor de stad Deventer. Door middel van crowd-funding wil het comité de bevolking van Deventer vragen een bijdrage te leveren.

Naast dit tastbare beeld wil de stichting ook in de virtuele wereld een beeld oprichten voor Geert Groote. Mediavisie heeft de taak gekregen om dit virtuele beeld vorm te geven en heeft een web-app ontwikkeld: een mobiele website die geoptimaliseerd is voor de smartphone, maar ook te gebruiken is op tablet, computer of het smartboard op school. Deze web-app maakt een tocht door de tijd waarin Geert Groote leefde, laat de hoogtepunten van zijn leven zien en gaat dieper in op zijn gedachtengoed.

 

Concreet gezien zal dit inhouden dat bezoekers van de stad Deventer via de app een wandelroute door de binnenstad kunnen afleggen, waar op bepaalde punten informatie wordt gegeven over Geert Groote. Dit wordt gecombineerd met een vraag-en-antwoordspel waar punten mee verdiend kunnen worden.. De gebruiker wordt bijvoorbeeld gevraagd een foto te maken van de locatie, met deze aanpak ontstaat een actieve vorm van e-learning die voor kinderen en volwassenen boeiend en informatief is.

De web-app wordt ook ingezet als podium voor sponsoren van het Geert Groote Beeld: bedrijven kunnen hun naam verbinden aan Geert Groote en door middel van informatie een link leggen met hun organisatie.

De web-app is een virtueel beeld van Geert Groote waar zowel inwoners van Deventer en bezoekers van Geert Groote Huis, als sponsoren, participanten en kleine mkb-bedrijven binnen Deventer van kunnen genieten en profiteren.

Geert Groote webap scree