De kracht van video content

Video wordt steeds belangrijker in ons persoonlijke leven maar ook als onderdeel van de marketingstrategie van je bedrijf of organisatie.

Auteur:
Functie: Crossmedia strategist

Video en animatie zijn fantastische media om informatie over te dragen. Ik heb TV-programma's ontwikkeld voor de VPRO en de...

Alles voor de flim...

Mijn vroegste herinnering is die als kind aan boord van de kustvaarder Cumulus waarop ik tot mijn vijfde jaar geleefd heb. Zoals met de meeste sterke herinneringen is het geen plezierige herinnering. Maar ik herinner het moment vooral omdat het door mijn vader gefilmd is met een dubbel 8 camera. Het vastgelegde leedvermaak is daarna jaar in jaar uit herhaald zodat de herinnering goed in mijn geheugen gegrift kon worden.

Als je in die tijd iets wilde filmen moest je de camera eerst een spanveer opwinden als een wekker zodat je genoeg energie had opgeslagen om ongeveer een minuut te kunnen filmen. In het filmfragment doe ik verwoede pogingen om met een groot hakmes de kop van een net gevangen vis af te hakken. Naast het hakblok met de half doormidden gehakte vis staat een bord Brinta-pap, mijn lievelingskost in die tijd. Nog steeds denk ik, als ik het woord opschrijf begin ik al te watertanden. Ik wilde steeds stoppen met slachtpartij om mijn pap verder op te eten, maar ik moest eerst mijn taak afmaken voor ik mocht eten, ook toen al: alles voor de film.

Video kijken of lezen? Video’s maken lezen overbodig: een stem of tekst in beeld vertellen het verhaal. De kijker wordt direct in het verhaal opgenomen, raakt emotioneel betrokken en kijkt vrijwel altijd het filmpje helemaal uit. Dit in tegenstelling tot internetpagina’s, die vaak snel worden weggeklikt. Het overbrengen van een boodschap door middel van beeld is niet alleen makkelijker, het beeld blijft ook langer hangen dan een tekst.

Kader zorgt voor het verhaal Door gebeurtenissen te filmen worden ze voorzien van een kader, is er een begin en een eind. De gebeurtenis is een verhaal geworden. In essentie is dat ook wat we doen als we onze telefoon pakken en beginnen te filmen, we kiezen een kader, we kiezen een begin en besluiten wanneer we eindigen. Uiteraard kan je een video ook professioneel in elkaar zetten, het besluitenlijstje wordt dan wat langer.  Wat is het doel, wie is de doelgroep? Op welk platform wil ik de video inzetten? Maak ik gebruik van een of meer camera’s, animaties, een voice over en muziek? Is er een huisstijl waar ik rekening mee moet houden, welk tone of voice  moet de video krijgen? Zijn er mensen die iets kunnen vertellen over het onderwerp? Krijgt de video een documentair karakter, gaan we alles in scene zetten en schrijven we eerst een script en zorgen we voor draaiboek?

Video’s die je direct raken Video wordt steeds belangrijker in ons persoonlijke leven maar ook als onderdeel van de marketingstrategie van je bedrijf of organisatie. Door middel van videomarketing laat je jouw doelgroep op een nieuwe, dynamische manier kennis maken met je organisatie, producten of diensten. Vooraf opgenomen video’s zijn op het moment ontzettend populair. Cisco wereldwijd marktleider op het gebied van IT en netwerken, verwacht zelfs dat het videoaandeel in 2017 69% van al het internetverkeer van consumenten gaat bevatten. Hier is een goede reden voor. Doordat video’s het gebied in onze hersenen activeren die verantwoorde- lijk zijn voor besluitvorming en emoties. Tegenwoordig is het niet zomaar een video plaatsen in de hoop dat er nieuwe klanten op af komen. Nee, videomarketing wordt voornamelijk ingezet om de huidige klanten te binden. Regelmatig terugkerende video’s zorgen er voor dat mensen geïnteresseerd en vertrouwd raken. Door regelmatig met deze beelden in contact te komen ontstaat er een band en veranderen je klanten in ambassadeurs en verkopers bij collega’s, vrienden en familie. Van alle informatieverzoeken via Google resulteert de helft in het bekijken van een video. Het onderhouden van een actueel Youtube-kanaal is inmiddels net zo belangrijk als het hebben van een goede informatieve website. Sterker nog, 90% van de mensen gebruiken video als basis om beslissingen te nemen over jouw bedrijf, organisatie of product. 

Social Video’s Mediavisie maakt gebruikt van het HHH-model van Google. Dit model beschrijft drie verschillende manieren van het online plaatsten van content. Namelijk Hygiene, Hub en de Hero. Deze drie onderwerpen hebben ieder apart een manier van aanpak en succes. Mediavisie heeft deze drie onderwerpen onderverdeeld over drie verschillende pakketten, namelijk de Short Stories, Social Stories en de Deep Stories. De Short Stories staan dan voor de Hygiene-content, de Social Stories voor de Hub-content en de Deep Stories voor de Hero-content.De verschillende manieren van content plaatsen lopen in elkaar over. Zo kan er gebruik gemaakt worden om van één H van het HHH-model een video te maken, maar het model helpt uiteraard ook om al je andere content in een goede structuur onder te brengen.

Short Stories Short stories zijn compacte items van 30 seconden waarin klanten kennismaken met je merk, een speciale actie of tijdelijk aanbod. Er kan ook een klantvraag beantwoord worden. Short stories wordt voornamelijk gebruikt om de huidige klant te binden aan het bedrijf. Door middel van het regelmatig posten van een Short stories video wordt de klant gebonden aan het bedrijf. Mediavisie heeft de kennis en vakmanschap in huis om de video’s te animeren of te filmen. Bij de conceptfase kan dit besproken worden. 

Social StoriesDeze verhalen hebben een duidelijk ritme en het worden op vaste momenten gepubliceerd. Het is bij uitstek waardevolle content waarvoor kijkers graag terugkomen. Vergelijk het met een geliefd magazine. Social Stories vormen het hart van contentmarketing, met deze verhalen worden de intentie en identiteit van het merk vertaald naar de consument.

Deep StoriesMet deze verhalen pak je één of meer keer per jaar flink uit om aandacht te krijgen. Content met impact, die met meer tijd en energie wordt gemaakt en te vergelijken met traditionele campagnes. De bedoeling van deze content is het viraal gaan zodat ze veelvuldig gedeeld worden op social media. De insteek is om content van waarde te maken die klanten aanspreekt rondom herkenbare emoties, humor of verwondering.