Meer succes door plaatjes

Wil je wat bereiken in je leven, dan helpt het om het doel als eindpunt van een reis te visualiseren.

Auteur:
Functie: Crossmedia Consultant

Het bewegende beeld, video en animatie zijn een fantastisch medium om informatie over te dragen. Na de academie voor beeldende...

Gebruik de reis als metafoor

De reis als metafoor is een veelvuldig gemakzuchtig ingezet cliché. Eigenlijk alles wat zooitje is kan ophangen aan een reis Als tijdens en muziek of dansuitvoering de lappendeken van verschillende muziekstijlen onder een thema gevangen moet worden wordt geregeld uitgeweken naar de  ’Muzikale reis door alle landen van de wereld’. Even rondstruinen op het internet en je vind een breed scala van spirituele reizen naar geluk, groei, bewustwording, genezing, de dood, etc.

Zoals zo vaak met cliché’s: er zit vaak een kern van waarheid in. Vier psychologen doen in het meinummer van Journal of Personality and Social Psychology verslag van een onderzoek onder 1ste jaar studenten naar het effect van het voorspiegelen van de universitaire studie als reis. Een reis vol obstakels en vele zijwegen en oneindige mogelijkheden.

In de experimenten moesten de eerstejaars- studenten zich voorstellen dat ze aan het eind van hun studie stonden. Een deel van hen kreeg daarbij een plaatje te zien waarop hun studie als een pad naar de horizon was weergegeven. Voor een ander deel van de studenten waren de vier studiejaren weergegeven als vier boekenkisten, ook een fijne strakke metafoor. Weer anderen kregen helemaal geen plaatje te zien. Het bleek dat de studenten die het plaatje van het pad hadden gezien gemotiveerder waren om goed te studeren, beter waren in het oplossen van wiskundeopgaven en een tentamen beter maakten dan alle andere studenten.

De reis als metafoor werkt volgens de psychologen het best omdat die een helder en direct verband legt tussen het huidige moment van de eerste jaars studenten en het het toekomstige moment als ze als vierde jaars hun diploma in ontvangst mogen nemen. Het moet wel een pad zijn waar je zelf actief over voortbeweegt: wandelen en fietsen is prima, autorijden is al minder effectief maar de trein pakken is werkt niet…

Zie jezelf als en niet zo succesvol persoon en wil je iets bereiken? gebruik de metafoor van de reis. Kampioen, gezond, succesvol ondernemer wordt je door het zien als een reis. Zou het dan weer helpen als je geregeld echt avontuurlijke gps-loze wandeltochten zou organiseren, of je door vrienden midden in de nacht ergens laten droppen?